Nieuws

Jeffrey Te Huur!

februari 4, 2019

Jeffrey Spalburg, opgegroeid in Twente, bracht eind 2012 de single ‘Hengelo-o-o’ uit, het nummer uit de cabaretvoorstelling ‘Thuus’ en was vaak te zien in televisieprogramma’s als Comedy Factory en Raymann Is Laat. Jeffrey is comedian, cabaretier en schrijver met twee grote liefdes; muziek en theater. Hij bedenkt, schrijft, voert uit en is een meester in het vertalen van uw boodschap op een heldere en humoristische wijze. Door zijn ruime ervaring op het podium weet hij altijd snel en direct op een positieve manier contact met zijn publiek te maken en stuurt iedereen weer met een goed gevoel op pad.

‘Jij bent best grappig!’ zei laatst iemand tegen mij. Normaal een vreselijk compliment voor een cabaretier maar in deze setting was ik er blij mee. Het was namelijk na afloop van een dagvoorzitterschap. En daar gaat het niet om mij, als performer. Of om de hardste lach, maar om het programma. De informatie die de deelnemers op een ontspannen en onderhoudende manier krijgen voorgeschoteld. En als dat kan met een lach; des te beter. Dan weet je zeker dat het verhaal van zo’n dag ook beter blijft hangen. Wat dat betreft is dagvoorzitter zijn hetzelfde als een avondje cabaret; in beide gevallen stuur je ze met een goed gevoel naar huis.

Er is alleen één groot verschil. Als cabaretier vertel ik mijn eigen verhaal en als dagvoorzitter het verhaal van jullie; de opdrachtgever. Wat dat verhaal is, krijg ik meestal te horen in een voorgesprek. Bij een boeking is dat altijd stap één. Tijdens die stap ben ik als een hongerige student en wil ik altijd zoveel mogelijk weten; wat is de setting? Voor wie is de dag bestemd? Wat willen jullie meegeven? Ik lees mezelf in en vorm een beeld. Daar laat ik dan mijn gedachten over gaan en begin ik te schetsen in mijn hoofd. Dat werkt als een soort van hogedrukpan voor mij. Met de deadline in zicht vorm zich het concept. Denken aan leuke dingen; ik heb er mijn werk van gemaakt.

En dan begint stap 2; het schrijven. Als ik zelf het programma van de dag mag maken zorg ik voor een logische opbouw en werk ik toe naar een hoogtepunt. De flow is daarbij erg belangrijk. In een bestaand programma, kies ik welke teksten ik waar gebruik en zorg ik voor zoveel mogelijk ‘munitie’ die ik bij elk onderdeel kan inzetten. Wanneer ik wat gebruik, hangt altijd af van het moment. Wanneer je bijvoorbeeld iemand interviewt die net noemt wat jij al had opgeschreven dan laat je die tekst natuurlijk aan je voorbij gaan.

Daarmee zitten we al bij stap 3; de uitvoering. Het bouwen van een goede sfeer. En hoe maak je die? Met humor. Ben blij dat ik als cabaretier in het vak als dagvoorzitter ben gerold. Dan gaat het een stuk makkelijker. Moet er niet aan denken om met al je voorbereide volzinnen voor een zaal te moeten spreken die er helemaal geen zin in heeft. En die zijn er genoeg. Want als je op de maandagochtend door je baas verplicht naar een congres over veranderingsmanagement wordt gestuurd zijn er, op dat moment, wel duizend andere dingen die je liever wil doen. Aan mij dan de uitdaging om zo snel mogelijk die ongemakkelijke wolk van weerstand die er hangt, weg te krijgen. Met humor. Dan is het schakelen, improviseren en in ieder geval niet angstvallig willen vasthouden aan je opgeschreven tekst. Dat is ook de reden dat ik altijd alles uit mijn hoofd doe. Als dagvoorzitter moet je contact maken en verbinden. En niets wat dan zo in de weg zit als voorgelezen papiertjes, die letterlijk tussen het publiek en het podium staan.

Ik heb dat al op veel plekken mogen doen. Niet alleen in buurthuizen of schouwburgen maar ook in feestzalen of schoolkantines. Voor de meest uiteenlopende soorten publiek. Van artsen tot ambtenaren, profesoren tot politieagenten maar ook voor hulpverleners of bewoners van een AZC.

Ik vertel graag jullie verhaal. De toon waarop is ook belangrijk. Het moet passen bij het onderwerp of het doel van de dag. Ik bedenk, schrijf en voer uit en steeds is het mijn uitdaging om met creativiteit het concept van zo’n dag, zo goed mogelijk over te brengen bij het publiek. En ze weer met een gevoel naar huis te sturen. Met humor. Maar ook altijd uit het hoofd.

Uit: SpeakersAcademy Magazine 2019

You Might Also Like